Biológia órán baktériumok és gombák kimutatásával foglalkoztunk. A tenyésztésükhöz alkalmazott tápközegek lehetnek szilárdak, félszilárdak, vagy folyékonyak. Mi szilárd táptalajt kaptunk, melynek felületét oltva a baktériumok telepeket (kolóniákat) képeznek . A leggyakrabban alkalmazott szilárdító anyag az agar-agar, amely tengeri vörösmoszatból nyert gélképző szer. A táptalajt több részre osztottuk és különbözőképpen szennyeztük be.
Csoporttársam Dóri a szélesztőt érintette a kezéhez, majd a táptalajhoz, én pedig közvetlenül az újjammal nyúltam hozzá. Egy hét elteltével a szobahőmérsékleten tartott petri – csészékben különböző alakú és színű foltok jelentek meg. Általánosságban elmondható, hogy a hőmérséklet emelkedésével a kémiai reakciók sebessége növekedik, ezáltal a baktériumok is gyorsabban szaporodnak, hisz anyagcseréjük felgyorsul. Az agar-agar gél áttetszősége külön előny a tenyésztésben, mivel jobban látszódnak a baktériumok.
A táptalajra a levegőből gombaspórák eshetnek, amik gombatelepek kialakulásához vezethetnek.
Ez látható a képen, ahol egy sárgadinnye tűnik el a penészgomba alatt. A penész gomba mindenütt jelen van, de szabad szemmel nem látható . A penészesedés nem kezdődik meg addig, amíg a gomba nem talál megfelelő táptalajra. A magas a páratartalom az egyik alap feltétele a kialakulásának. A sárgadinnye nedvességtartalma éppen elég a kialakulásához.
Érdemes nagyítva mikroszkóp alatt is megnézni.